Smak powala na kolana. Pyszne i miękkie bułeczki z nadzieniem twarogowym po turecku.

Tureckie bułeczki swoim smakiem bardzo przypominają nasze wypieki. Ciasto bez drożdży, a jakie pyszne? Spróbuj sam!

Do zrobienia tureckich bułeczek będą Ci potrzebne:

  • 430 g mąki pszennej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 100 ml kefiru
  • 15 ml octu
  • 250 g bryndzy

A jak wygląda przygotowanie?

Na samym początku wymieszaj roztopione (miękkie) masło z octem, kefirem, solą oraz cukrem. Dodaj 2 białka i jednego żółtko.

Kolejnym krokiem jest dodanie proszku do pieczenia i mąki. Cały czas ugniataj ciasto, dopóki nie otrzymasz miękkiej konsystencji.  Następnie rozwałkuj ciasto i podziel na kilka mniejszych kawałków. Wymieszaj ser z jajkiem i w ten sposób otrzymasz nadzienie.

Na środku mniejszych kawałków ciasta umieść nadzienie oraz połącza krawędzie ciasta. Potem dociśnij wszystkie kawałki z wierzchu.

Bułeczki połóż na blaszce, zaleca się zrobienie nacięcia na wierzchu każdego ciasta.

Piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny. Sam/ Sama najlepiej ocenisz kiedy będą gotowe. Tureckie ciasteczka słyną ze swojego wyjątkowego smaku i zdobyły serce wielu ludzi.

Są łatwe i szybkie do zrobienia, więc gdy znajdziesz tylko wolną godzinkę spróbuj je wykonać, a być może zostaną one Twoim ulubionym przysmakiem. Smacznego!