Nie tylko sprawi, że gołąbki przetrwają kilka miesięcy, ale również nada liściom kapusty i marchewce pełniejszego smaku.
Na początku oderwij zewnętrzne liście główki kapusty, następnie całą główkę włóż do kuchenki mikrofalowej i nastaw na 10 minut na najniższą moc. Jeżeli nie masz mikrofalówki, możesz wyparzyć kapustę, gotując ją w dużym garnku z wodą przez 10 minut.
Następnie liście oddziel, z każdego odetnij delikatne zgrubienia.
Cebulę posiekaj w małą kostkę. Podsmaż na oleju roślinnym do szklistości. Marchewkę zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski, papryczkę chili w plasterki i dodaj do cebuli.
Smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Zdejmij z ognia i ostudź.
Wodę przelej do garnka. Dodaj ziele angielskie, sól, cukier, liście laurowe. Całość zagotuj, następnie wyłącz ogień i dodaj ocet. Całość wymieszaj.
Na liście kapusty nakładaj łyżką farsz. Zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Nakładaj je do wcześniej wyparzonych słoików. Pomiędzy gołąbki wsadzaj posiekanego w paski buraka. Na koniec zalej marynatą.