Jeszcze podziękujesz mi za ten przepis. Warzywne gołąbki: Koniecznie przygotuj więcej słoików.

Warzywne gołąbki są równie smaczne jak ich mięsny odpowiednik. Są daniem pełnym wiosennych warzyw, po które sięgniesz również zimą dzięki marynacie!

Nie tylko sprawi, że gołąbki przetrwają kilka miesięcy, ale również nada liściom kapusty i marchewce pełniejszego smaku. 

Składniki na warzywne gołąbki: 

  • główka białej kapusty
  • cebula 1 sztuka 
  • marchewka 500 g
  • papryka 2 sztuki
  • jedna papryczka chili 
  • czosnek 3 ząbki 
  • woda 1 l
  • ziele angielskie do smaku 
  • sól 2 łyżki 
  • cukier 5 łyżek 
  • liść laurowy 2 sztuki 
  • ocet 100 ml 
  • jeden burak ćwikłowy 

Sposób przygotowania liści: 

Na początku oderwij zewnętrzne liście główki kapusty, następnie całą główkę włóż do kuchenki mikrofalowej i nastaw na 10 minut na najniższą moc. Jeżeli nie masz mikrofalówki, możesz wyparzyć kapustę, gotując ją w dużym garnku z wodą przez 10 minut. 

Następnie liście oddziel, z każdego odetnij delikatne zgrubienia. 

Sposób przygotowania farszu:

Cebulę posiekaj w małą kostkę. Podsmaż na oleju roślinnym do szklistości. Marchewkę zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski, papryczkę chili w plasterki i dodaj do cebuli.

Smaż, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Zdejmij z ognia i ostudź. 

Sposób przygotowania marynaty:

Wodę przelej do garnka. Dodaj ziele angielskie, sól, cukier, liście laurowe. Całość zagotuj, następnie wyłącz ogień i dodaj ocet. Całość wymieszaj. 

Sposób przygotowania całości: 

Na liście kapusty nakładaj łyżką farsz. Zawijaj jak tradycyjne gołąbki. Nakładaj je do wcześniej wyparzonych słoików. Pomiędzy gołąbki wsadzaj posiekanego w paski buraka. Na koniec zalej marynatą.

Słoiki wygotuj przez 25 minut. Po tym czasie osusz je i owiń kocem, pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia. Pamiętaj, żeby przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, a na pewno doczekają zimy!