Ogórki węgierskie! Nieziemsko chrupiące. Na ich smak ma wpływ tajnego składnika!
Nie oszukujmy się, każdy Polak ma w spiżarni masę słoików z zamkniętymi w nich potrawami. Wśród nich warto zaopatrzyć się w ogórki węgierskie, które będą idealnym dodatkiem do obiadu zimą. Gwarantujemy, że nie pożałujesz, gdy użyjesz tego przepisu.
Przepis i sposób przygotowania jest prosty, a smak wyjątkowo wyrazisty. Jednocześnie zaoszczędzisz czas na przykład na czytanie ulubionej książki, bo wystarczy, że przygotujesz je teraz, a potem tylko wyciągniesz ze słoika.
Potrzebne składniki do ogórków w pikantnej zaprawie:
- 1 kg ogórków
- Litr wody
- 6 ząbków czosnku
- Goździki (około 12 sztuk)
- Ziele angielskie (około 12 sztuk)
- Łyżeczkę soli
- 3 łyżki musztardy w proszku (można kupić —> TUTAJ)
- 100 g cukru
- 150 ml octu winnego
Sposób przygotowania:
Na początek należy bardzo dokładnie umyć ogórki. Jeśli trzeba to odetnij końcówki warzyw. Duże ogórki można pokroić na mniejsze części, aby zmieściły się w słoiku na przykład na ćwiartki. Słoiki musimy oczyścić dokładnie i przygotować do zaprawy.
Wkładamy do nich po kolei: dwa ząbki czosnku, cztery goździki, cztery ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę musztardy w proszku. Na takie podłoże wkładamy ogórki. Teraz trzeba zagotować zakręcone ogórki by były gotowe do zjedzenia przez całą zimę, a nie zepsuły się.
W garnku przygotowujemy marynatę z wody, cukru, soli i 150 ml octu. Każdy słoik musimy zalać tą samą ilością marynaty. Na koniec gotujemy słoiki przez 5 minut w garnku. Po ugotowaniu wyciągamy słoiki na przygotowaną koc lub inny grubszy materiał. Ustawiamy je do góry dnem i zawijamy. Po całkowitym ostudzeniu będą gotowe by przechowywać je przez całą zimę i ze smakiem zjeść.