Wychodzą mięciutkie i świeżutkie – Domowe ciasteczka z wiśniami. Szybko się robi z tego przepisu.

Najlepszym sposobem na umilenie sobie dnia, czy pyszną przekąskę do kawy lub herbaty jest upieczenie domowych, mięciutkich ciasteczek, na przykład z…wiśniami! 

Pyszne wypieki domowej roboty, to często smak beztroskich lat dzieciństwa i pięknych wspomnień.
Moją propozycją jest przygotowanie tych słodkości, w prosty, niewymagający wielkiego nakładu pracy sposób, w zaledwie 30 minut! Ten wyśmienity deser wyróżnia przede wszystkim jego lekkość i słodki smak.

Dla urozmaicenia, perfekcyjnie sprawdza się nadzienie owocowe. Do jego przygotowania możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych wiśni bez pestek, ponieważ jego nazwa to właśnie: ,,Wiśnia pod śniegiem”.

Składniki ,,Wiśni pod śniegiem”:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g masła (miękkie)
  • 3 jajka
  • 50 sztuk wiśni
  • 50g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować ,,Wiśnię pod śniegiem”? – krok po kroku

Przygotuj głęboką miskę. Wsyp do niej: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj do miski: śmietanę, trzy jajka, miękkie masło i rozpocznij ugniatanie ciasta rękami.

Rozwałkuj dokładnie ciasto na kształt wydłużonego prostokąta, a następnie: posmaruj jego brzegi dżemem wiśniowym i ułóż wiśnie. Zwiń ciasto w rulon, a następnie pokrój na plasterki, tak aby każdy z nich zawierał w środku dwie wiśnie.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie połóż na niej przygotowane ,,zawijasy”. Umieść je na 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na koniec – posyp wypieki cukrem pudrem.

Jeśli nie chcesz przygotowywać ciasta z wiśniami, możesz wybrać – odpowiadające Tobie owoce, a nawet – bakalie lub orzechy. Smacznego!