Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę. Dzięki temu uzyskasz aż 5 razy więcej witamin. Same korzyści

Chcesz zyskać więcej witamin w swojej diecie? Metoda startej cytryny, którą możesz zamrozić będzie idealna!

Cytryny należą do jednych z bardziej popularnych owoców używanych przez wielu ludzi na świecie. Oprócz walorów smakowych posiadają wiele korzyści zdrowotnych. Pomaga na pozbyciu się toksyn z organizmu, w tym celu warto pić na czczo sok wyciśnięty z cytryny w połączeniu z ciepłą wodą.

Zwykle jednak spożywany tylko sok z cytryny, skórkę wyrzucamy. Jak pokazują badania przy tym tracimy wiele składników odżywczych. Skórka, która wydaje nam się zbędna posiada aż od 5 do 10 razy więcej witamin i składników wartościowych dla organizmu.

Należą do nich witamina C, A, E, B6, wapń, kwas foliowy, miedź żelazo, cynk, magnez, potas, i wiele innych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego korzystnie będzie, jeżeli zamrozimy i będziemy spożywać je w całości.

Sposób na zamrożenie cytryn:

Cytryny, które będziemy wykorzystywać dobrze byłoby kupić z ekologicznej uprawy bądź skorzystać z tych, które samodzielnie posadzimy. Przed zamrożeniem cytryny najlepiej wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym, a następnie dokładnie opłukać oraz pozostawić do wyschnięcia, dopiero potem zamrozić w całości.

Taką cytrynę można wykorzystać do przeróżnych dań, deserów, koktajli, jednak przed dodaniem należy zetrzeć cytrynę na tarce, razem z pestkami i oczywiście nie pozbywamy się wartościowej skórki.

Istnieje wiele korzyści spożywania cytryny w całości, do których należą m.in.

  • korzystny wpływ na zwalczanie infekcji,
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • wsparcie odporności szczególnie w okrasach jesienno-zimowych,
  • zapobieganie astmie,
  • korzystny wpływ na samopoczucie,
  • w zwalczaniu nowotworów.

Twój organizm podziękuję Ci za dostarczenie tylko prozdrowotnych wartości!