Włoskie ciasto „12 łyżek”. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Łatwe w wykonaniu, każdemu się uda.

Znakomite ciasto wcale nie musi być trudne do wykonania. Co więcej, można nawet stwierdzić, że najprostsze przepisy są najlepsze. Tak właśnie jest w przypadku ciasta „12 łyżek”. Przygotowanie tego ciasta polega na połączeniu kilku składników, a następnie upieczenie go, całość nie zajmie Ci wiele czasu.

Składniki do ciasta podawane są w łyżkach, stąd nazwa „12 łyżek”. Dzięki temu sposobowi nie napotkasz żadnych problemów z odmierzeniem poszczególnych składników, dlatego przepis jest idealny dla amatorów gotowania, a także początkujących, którzy jeszcze nie posiadają wagi kuchennej.

Składniki:

  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 3 jajka
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder

Jajka ubijaj z dodatkiem soli, aż do momentu powstania puszystej piany. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie do powstałej masy wlej olej roślinny, mleko, sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą, dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, zapobiegnie to przywieraniu ciasta do ścianek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30 minut.  Gotowy deser możesz udekorować w dowolny sposób. Możesz w tym celu użyć wszelkiego rodzaju owoców, lub polewy czekoladowej.

Dzięki kombinacji dodatkami przy dekoracji możesz za każdym razem stworzyć inne ciasto, lecz zawsze na podstawie tego banalnie prostego przepisu. Życzymy smacznego!