Składniki do ciasta podawane są w łyżkach, stąd nazwa „12 łyżek”. Dzięki temu sposobowi nie napotkasz żadnych problemów z odmierzeniem poszczególnych składników, dlatego przepis jest idealny dla amatorów gotowania, a także początkujących, którzy jeszcze nie posiadają wagi kuchennej.
Jajka ubijaj z dodatkiem soli, aż do momentu powstania puszystej piany. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Następnie do powstałej masy wlej olej roślinny, mleko, sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą, dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, zapobiegnie to przywieraniu ciasta do ścianek. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Gotowy deser możesz udekorować w dowolny sposób. Możesz w tym celu użyć wszelkiego rodzaju owoców, lub polewy czekoladowej.