Potrafi zdziałać wręcz cuda – Przez 7 dni piła wodę z kiszonych ogórków. Wynik eksperymentu zaskakuje.

Czy wiesz jak odżywić jelita, nasz drugi mózg? Kiszonki, jak i woda z ogórków kiszonych potrafią zdziałać wręcz cuda. Orzeźwia i posiada lekko kwaśny smak. Zregeneruje florę bakteryjną w naszych jelitach. Picie wody z ogórków jest polecane nawet przy kuracji antybiotykowej.

Dzięki nauce już dziś wiemy, że prawidłowe funkcjonowanie jelit to filar odporności organizmu. Woda powstała w wyniku procesu fermentacji do dobry napój dla mikroflory w jelitach, ponieważ zawiera bakterie mlekowe. A bakterie mlekowe wspierają bakterie w jelitach.

Woda z ogórków nie tylko podnosi odporność organizmu, ale również poprawia wygląd skóry. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Obok poprawy wyglądu włosów, paznokci wpływa na polepszenie koncentracji. Wspomaga prace układu nerwowego, zapobiega anemii.

Bogactwo wody z ogórków to nie tylko witaminy, ale również minerały. W swoim składzie posiada żelazo, które korzystnie wpływa na krew oraz wapń, który jest budulcem układu kostnego. A zawarty potas wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi. Oporność poprawi obecność magnezu.

Przy obciążeniu fizycznym np. podczas uprawiania sportu sięgamy po izotoniki. A wystarczyłaby woda z ogórków. Uzupełnisz potas i sód w organizmie. Zapobiegnie to skurczom mięśni, nawodnisz organizm. Idealny napój również na kaca.

Rewolucje żołądkowe może wywołać picie dużej ilości wody z ogórków. Na początku najlepiej nie przekraczać ilości pół szklanki. Przy niewydolności nerek, jak i nadciśnieniu należy ostrożnie podejść do kuracji wodą z ogórków. Jest to spowodowane dużą zawartością soli.

Woda z ogórków może posłużyć jako baza do zupy. Jest to idealna propozycja na upalne dni. Przepisy na zupy chłodniki często podają w składnikach wodę z ogórków. Świetnie komponuje się z boćwinką, koperkiem i kwaśnym mlekiem.

Woda z ogórków – samo zdrowie!