Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto „pijana zakonnica” – Raz spróbowałam z tego przepisu i robię prawie co weekend.

  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • około 100/200 ml. wódki

Do przygotowania kremu musimy, przy pomocy tak zwanej kąpieli wodnej, rozpuścić niezbędne składniki. 1/2 szklankę wody wlewamy do garnka i gotujemy ją na wolnym ogniu. Kiedy woda się gotuję, należy przygotować pozostałe składniki: margarynę, pozostałą wodę, kakao oraz cukier.

Wszystkie je wkładamy do metalowej miseczki, którą ustawiamy w garnku. Naszym zadaniem jest uzyskanie jednolitej masy. Po dokładnym rozpuszczeniu składników i ich wymieszaniu, dodajemy wódkę i całość odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy krem przelewamy na biszkopt, tak by pokrył nasze ciasto.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 fix do śmietany
  • 2 kokosowe princessy lub też innego typu batony
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 0,75 litra śmietanki kremówki (3 opakowania)

Do uzyskania naszego przykrycia ciasta, śmietanę ubijamy razem z fixem. Stopniowo do masy dodajemy cukier.Równomiernie rozprowadzamy masę po wierzchu ciasta. Końcowym etapem jest starcie naszych batoników, i tak powstałymi wiórkami posypujemy górę Pijanej Zakonnicy.

Ciasto należy odstawić na kilka godzin do lodówki. Nie zapomnij udostępnić przepisu znajomym! Smacznego!

Czytaj dalej