Do przygotowania kremu musimy, przy pomocy tak zwanej kąpieli wodnej, rozpuścić niezbędne składniki. 1/2 szklankę wody wlewamy do garnka i gotujemy ją na wolnym ogniu. Kiedy woda się gotuję, należy przygotować pozostałe składniki: margarynę, pozostałą wodę, kakao oraz cukier.
Wszystkie je wkładamy do metalowej miseczki, którą ustawiamy w garnku. Naszym zadaniem jest uzyskanie jednolitej masy. Po dokładnym rozpuszczeniu składników i ich wymieszaniu, dodajemy wódkę i całość odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy krem przelewamy na biszkopt, tak by pokrył nasze ciasto.
Do uzyskania naszego przykrycia ciasta, śmietanę ubijamy razem z fixem. Stopniowo do masy dodajemy cukier.Równomiernie rozprowadzamy masę po wierzchu ciasta. Końcowym etapem jest starcie naszych batoników, i tak powstałymi wiórkami posypujemy górę Pijanej Zakonnicy.