Prosta zapiekanka na kolację, pyszny smak, nie do opisania. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej

Czy Ty też czasem nie wiesz, co zrobić sobie do jedzenia? Masz już dość powtarzalnych potraw i z chęcią zjadłbyś coś nowego i dobrego?

Spróbuj przyrządzić niezwykle pyszną zapiekankę, która łączy w sobie mięso mielone oraz kapustę kiszoną. Efekt końcowy jest bardzo smaczny, bez wątpienia przypadnie Ci do gustu.

Czego potrzebujesz, aby zrobić tę zapiekankę?

  • 800g mielonego mięsa wołowego,
  • 1kg kapusty,
  • 3 cebule,
  • 5 jajek,
  • pół kilograma ziemniaków,
  • 200g śmietany,
  • 120ml mleka,
  • czarny mielony pieprz
  • sól.

Na samym początku zdejmij liście z górnej części kapusty. Tak przygotowane warzywo włóż do garna, w którym będzie gotowała się woda i zaczekaj do momentu, w którym liście kapusty zaczną się rozdzielać.

Kiedy to nastąpi, gotuj liście przez 2 minuty, a następnie wyjmij i pozostaw do ostudzenia. Odkrój te części kapusty, które pozostały twarde. Weź obraną cebulę, posiekaj ją, a następnie podsmaż.

Do cebuli dodaj mięso mielone i smaż je na małym ogniu. Następnie przygotuj ziemniaki. Obierz je i zetrzyj, Użyj do tego tarki o dużych oczkach.

Do smażonego mięsa i cebuli dodaj przygotowane ziemniaki, a całość posól, popierz i przemieszaj. W ten sposób zrobisz nadzienie zapiekanki.


Do osobnej miski wlej mleko i dodaj jajka, całość ubij. Nałóż kapustę do naczynia do pieczenia, a na nią połóż połowę przygotowanego wcześniej nadzienia, a na wierzchu rozprowadź połowę ubitych jajek. Zrób w ten sam sposób drugą warstwę, a na jej wierzch połóż liście kapusty i posmaruj śmietaną.

Piecz przez 40 minut w 180 stopniach.To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zasmakuje Tobie i Twoim najbliższym.