Wystarczy zaledwie 10 min aby przygotować tą pyszną zapiekankę po ukraińsku. Pyszny smak

Zapiekanka po ukraińsku jest idealnym rozwiązaniem na szybki i syty obiad. Dzięki swojej prostocie nie napracujesz się niepotrzebnie w kuchni, ale dostarczysz nie zapomniane kulinarne doznania sobie i bliskim.

Ziemniaki są bardzo popularnym składnikiem występującym w naszej diecie. Ważne jest, aby zapewnić sobie różnorodność w wykorzystywaniu tego składnika, ale nie napracować się niepotrzebnie. Ziemniaczaną zapiekankę po ukraińsku przygotujesz już w 15 i wystarczy ją tylko upiec.

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 średnie cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Umyj dokładnie cukinię. Następnie pokrój ją na średniej grubości plastry, ok. 0,5 cm. Włóż ją do głębokiej miski. Posyp ją solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw ją na 20 minut, aby puściła soki. Umyj dokładnie młode ziemniaki. Nie ma potrzeby, żeby je obierać. Pokrój je w cienkie plastry i przełóż do osobnej miski.

Przygotowany odpowiednio wcześniej boczek, pokrój w plastry. Obierz 4 ząbki czosnku i pokrój je w paski.  Przygotuj żaroodporne naczynie. Jego dno nasmaruj olejem. Po tym jak cukinia puści soki, ułóż ją na samym dnie wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia. Pokrojony czosnek ułóż na warstwie cukinii.

Trzecią warstwą zapiekanki będzie boczek, dlatego należy ułożyć go na pokrojonym czosnku. Ostatnią warstwą będą ziemniaki. Całe danie należy posolić oraz przyprawić pieprzem do smaku. Możesz dodać również swoje ulubione przyprawy.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie piekarnika. Włącz piekarnik i nagrzej go do  temperatury 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika, zakryj zapiekankę folią spożywczą. Gdy to zrobisz, włóż zapiekankę do piekarnika i piecz ją przez maksymalnie 20 minut. Po wyjęciu, zdejmij folię spożywczą i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

Po wyjęciu, możesz posypać zapiekankę posiekaną natką z pietruszki.Smacznego!