Gotowy majonez utrzyma swoją świeżość przez tydzień jeśli będzie przechowywany w lodówce. Wyjątkowy smak sprawia jednak, że z pewnością zniknie przed upływem siedmiu dni.
Przygotowanie majonezu należy rozpocząć od upewnienia się, iż wszystkie potrzebne produkty mają temperaturę pokojową. Aby to osiągnąć wystarczy, że kilka godzin wcześniej wyciągniesz je z lodówki i pozostawisz do ogrzania.
Następnie przyszykuj blender ręczny i wbij do przeznaczonej dla niego misy jajko. Dopraw je solą i musztardą, a następnie ostrożnie wlej do środka oliwę z oliwek. Przed ubijaniem dodaj jeszcze ostrą paprykę i włącz blender na najwyższe ustawienia.
W trakcie łączenia produktów w jednolitą masę nie poruszaj blenderem do góry. Stale mieszając wlej powoli do masy olej słonecznikowy. Pamiętaj, aby nie dodawać od razu całego, a raczej stopniowo uzupełniać mieszankę. Aby ułatwić sobie ten krok możesz delikatnie unieść blender.
Majonez należy ubijać do momentu zgęstnienia i rozjaśnienia masy. Na koniec wystarczy dodać sok z cytryny wraz z cukrem oraz wszystko wymieszać z użyciem blendera.