Żeberka czosnkowe to pyszny przepis, który przetrwa całe życie. Sekretny przepis szefa kuchni na ich przyrządzenie.

Warto spróbować czegoś nowego na następnym spotkaniu rodzinnym.

Naszym głównym składnikiem będzie 1200 g świeżych żeberek wieprzowych. Ich smak zostanie podkreślony przez moc aromatów.

Do stworzenia bazy marynaty potrzebne są trzy składniki:

  • mus jabłkowy (100g),
  • ulubiony ketchup (100g).
  • Kilka łyżek stołowych wysokiej jakości sosu sojowego.

Wymieszaj przyprawy – po pół łyżeczki czosnku, słodkiej, papryki i pieprzu. Połącz mieszankę z sokiem z połowy cytryny i dwoma kilogramami brązowego cukru.

Ułóż mięso na folii spożywczej. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Piec zamarynowane żeberka przez około 50 minut, przykryte folią aluminiową. Zdjąć folię i sprawdzić mięso. Kontynuować pieczenie przez kolejne pół godziny, aby uzyskać złoty kolor.