Na samym początku przygotuj miskę i dodaj do niej mąkę, kasze mannę, sodę i kefir. Dokładnie wmieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20-30 minut.
W tym czasie połącz cukier, jajka, masło i wanilie i spraw, aby powstała z tego lejąca masa. Następnie połącz ją z poprzednią mieszaniną. Powstałą miksturę podziel na dwie i do jednej dodaj kakao, a następnie dobrze wymieszaj.
Teraz możesz wlać masę do formy do pieczenia, ale nie zapomnij wcześniej posmarować ją olejem. Wlewając ciasto najpierw dodaj masę jasną, potem ciemną i tak na zmianę. Kieruj się od zewnętrznej krawędzi do środka. W ten sposób uformujesz zebrę.
Jeśli chcesz możesz wykonać wykałaczką formę pajęczyny. Piecz w temperaturze 200 stopni, przez 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe wbij do niego drewniany patyczek.