Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny. Efektowny, przepyszny mannik „Zebra”.

Ciekawie wyglądające ciasto Mannik „Zebra”. Zachwyci każdego swoim wyglądem oraz cudownym smakiem.

Składniki:

  • Masło 90 g
  • Kakao  3 łyżki
  • Kefir 2 szklanki
  • Jajko 2 sztuki
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Kasza manna 1 szklanka
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy do smaku

Przygotowanie:

Na samym początku przygotuj miskę i dodaj do niej mąkę, kasze mannę, sodę i kefir. Dokładnie wmieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20-30 minut.

W tym czasie połącz cukier, jajka, masło i wanilie i spraw, aby powstała z tego lejąca masa. Następnie połącz ją z poprzednią mieszaniną. Powstałą miksturę podziel na dwie i do jednej dodaj kakao, a następnie dobrze wymieszaj.

Teraz możesz wlać masę do formy do pieczenia, ale nie zapomnij wcześniej posmarować ją olejem. Wlewając ciasto najpierw dodaj masę jasną, potem ciemną i tak na zmianę. Kieruj się od zewnętrznej krawędzi do środka. W ten sposób uformujesz zebrę.

Jeśli chcesz możesz wykonać wykałaczką formę pajęczyny. Piecz w temperaturze 200 stopni, przez 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe wbij do niego drewniany patyczek.

Gotowy deser możesz udekorować czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego!