Ciasto Zepsuty Kikut – wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Wypiek ten błyskawicznie znika z talerzy

Sama nazwa ciasta jest dość intrygująca a nawet zabawna, „zepsuty kikut” robi wrażenie tak samo swoją nazwą, co wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem!

Pieczenie tego ciasta nie należy do wyzwań kulinarnych – jego receptura jest dość prosta, co sprawia, że wypiek ten błyskawicznie znika z talerzy, a goście proszą o dokładkę.

Składniki na ciasto:

  • jaja – 2 szt
  • szklanka cukru
  • szklanka dżemu porzeczkowego lub wiśniowego (można zastąpić innym)
  • szklanka kefiru lub jogurtu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5- 2 szklanek mąki

Składniki na krem:

  • 0,5 l. kwaśnej śmietany
  • 0,4 szklanki cukru

Receptura:

W misce na pomocą miksera ubić jaja z cukrem, do tego dodać dżem, kefir, sodę i mąkę. Wymieszać ciasto tak by jego konsystencja była lejąca. Powinno swobodnie spływać z łyżki.

Do wcześniej posmarowanej tłuszczem blachy naleć ciasto. Można też upiec ciasto w dwóch foremkach. Piec w 180 st C przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto pokroić na części, z 2 foremek powinny wyjść 4 placki.

Przygotowanie kremu:

Do głębokiej miski wsypać cukier i zalać śmietaną. Przy pomocy miksera dokładnie wymieszać tak, aby pozbyć się ziarenek cukru. Przełożyć wszystkie warstwy ciasta kremem i udekorować wedle własnej wizji. Tak podane ciasto zrobi na pewno nie małe wrażenie na gościach! Smacznego!