Pieczenie tego ciasta nie należy do wyzwań kulinarnych – jego receptura jest dość prosta, co sprawia, że wypiek ten błyskawicznie znika z talerzy, a goście proszą o dokładkę.
W misce na pomocą miksera ubić jaja z cukrem, do tego dodać dżem, kefir, sodę i mąkę. Wymieszać ciasto tak by jego konsystencja była lejąca. Powinno swobodnie spływać z łyżki.
Do wcześniej posmarowanej tłuszczem blachy naleć ciasto. Można też upiec ciasto w dwóch foremkach. Piec w 180 st C przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto pokroić na części, z 2 foremek powinny wyjść 4 placki.
Do głębokiej miski wsypać cukier i zalać śmietaną. Przy pomocy miksera dokładnie wymieszać tak, aby pozbyć się ziarenek cukru. Przełożyć wszystkie warstwy ciasta kremem i udekorować wedle własnej wizji. Tak podane ciasto zrobi na pewno nie małe wrażenie na gościach! Smacznego!