Zaskoczę Cie tym przepisem – Ciasto „Zgniły pień” – efektowne pyszne ciasto.

250 g kwaśnej śmietany wymieszać z jajkiem oraz 150 g cukru kryształu. Następnie, dodawać porcjami przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto ręcznie zagnieść, a potem włożyć je do lodówki na około 1 godzinę.

W tym czasie można przygotować nadzienie.

Bowiem wystarczy suszone owoce umieścić w różnych miskach, a po zalaniu ich wrzątkiem odstawić na około kwadrans. Po upływie tego czasu oraz lekkim ostudzeniu – zmielić je za pomocą blendera, a do każdej miseczki dodać jeszcze 25 g cukru.

Po upływie godziny, ciasto trzeba podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na grubość wynoszącą około 3 mm oraz posmarować nadzieniem – 2 łyżkami: śliwek, rodzynek, a także moreli. Na koniec zwinąć w rulon. Powstałe rolki przełożyć na dobrze natłuszczoną formę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przed około pół godziny w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

W między czasie należy ubić śmietanę z dodatkiem cukru, który pozostał. Po upieczeniu, rulony delikatnie schłodzić. Pokroić je na kawałki wynoszące około 3 cm długości. Formę do pieczenia zakryć folią spożywczą, a następnie posmarować 3 łyżkami śmietany. Warstwy rulonów układać pionowo, smarować śmietaną i dać ponowną warstwę.

Gotowe umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Dowolnie udekorować, np. orzechami.

Czytaj dalej