Zielone orzechy dla zdrowia i dla urody i lepszego samopoczucia. Zacznij je zbierać już dziś

Właściwości zdrowotne dojrzałych orzechów są znane w każdym domu. Wszyscy wiemy, że wspomagają one pamięć i zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe.

Natomiast mało kto zdaje sobie jednak sprawę z wyjątkowego zastosowania i zalet zielonych orzechów, które są dostępne w niedojrzałej formie na przełomie lipca i czerwca.

Zalety i korzyści stosowania zielonych orzechów

Orzechy w postaci niedojrzałej oraz ich liście są obecnie coraz częściej wykorzystywane przy produkcji kosmetyków oraz produktów, wpływających na zdrowie. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i detoksykującej organizm.

Ponadto orzechy posiadają właściwości regeneracyjne, działają przeciw zmęczeniu i poprawiają nastrój. Oprócz tego mają korzystny wpływ na żołądek i wątrobę, a także oczyszczają błonę śluzową przełyku. Filtrują również krew, wspomagają wydalanie składników przemiany materii i metali ciężkich, zmniejszają bóle menstruacyjne czy bóle głowy.

Orzechy można przyswajać przygotowując z ich dodatkiem sałatki warzywne i owocowe. Będą stanowić idealne urozmaicenie do mięs i pieczeni.

Nasiona te znajdują również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykonywane olejki z zielonych orzechów wzmacniają włosy i zwalczają łupież. Pielęgnacyjne maseczki odświeżają i ujędrniają zmęczoną skórę.

Przygotowanie ich w domu nie będzie żadnym problemem. Domowe wyroby z zielonych orzechów będą miały silniejsze działanie, a na dodatek są w pełni naturalne.

Zdrowotny olejek dla skóry

To wyjątkowy kosmetyk, odżywiający skórę. Jest dobrym preparatem na rany i oparzenia, łagodzi je i wspomaga regenerację naskórka. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Składniki:

  • 7 zielonych orzechów,
  • oliwa z oliwek (lub inny olej, który nada się do stworzenia kosmetyku np. kokosowy),
  • 2 marchewki

Przygotowanie:

Orzechy poćwiartuj. Zetrzyj marchewki na tarce. Składniki połącz i zalej olejem. Następnie przelej całość do zamykanej buteleczki i pozostaw na miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Tak wykonany preparat można stosować na całą skórę. Sprawdzi się przy objawach egzemy, łuszczycy, a także przy opryszczce.

Miód z zielonych orzechów

Orzechy można również stosować jako produkt spożywczy. Można przygotować z nich niesamowity miód, zwalczający anemię oraz poprawiający morfologię krwi.

Ponadto niwelujący stany zapalne gardła, wspomagający układ oddechowy i przeciwdziałający niedoczynności tarczycy.

Potrzebne składniki:

  • 40 kawałków zielonych orzechów,
  • 500ml miodu płynnego.

Wykonanie:

Orzechy pokrój w ćwiartki, włóż do szklanej butelki. Miód wlej do butelki, szczelnie zamknij, a następnie odstaw na 40 dni w ciemnym miejscu takim jak piwnica czy spiżarnia. Spożywanie codziennie 1 łyżeczki miodu na czczo przyniesie niesamowite efekty i poprawi samopoczucie.

Likier z zielonych orzechów

To niepowtarzalny trunek, który wspomaga tarczycę, zwalcza choroby układu pokarmowego, a także zmniejsza bóle głowy i bóle menstruacyjne.

Składniki:

  • 12 zielonych orzechów,
  • 1l Brandy,
  • 400g cukru,
  • 5 ziaren kawy,
  • 4 goździki,
  • 1 cytryna,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Umyte orzechy przekrój na pół. Cytrynę pokrój w cienkie plastry. Włóż wszystkie składniki do butelki, zalej je Brandy. Zamknij likier i pozostaw na 40 dni w słońcu.

Aby rozpuścić cukier, możesz wstrząsnąć butelka co jakiś czas. Po upływie tego czasu, napój odcedź i delektuj się jego smakiem wraz z właściwościami.

Herbata z liści orzecha włoskiego

Napar ten wspomaga układ pokarmowy, zapobiega biegunkom, niweluje stany zapalne oczu. Jego wykonanie nie nastręczy żadnych trudności.

Wystarczy drobno pokroić 10g młodych liści orzechu, zalać je 200ml wrzątku, a następnie parzyć 2 godziny. Spożywanie herbaty 3 razy dziennie przed posiłkami wspomoże jelita i żołądek.