Świetnie nada się na obiad jak i na imprezowe danie. Zapiekanka z kurczakiem – łatwa i pyszna.

Gotowe mięso zdejmij na talerz, celem przestygnięcia. Na tej samej patelni podsmaż uprzednio pokrojone grzyby, pamiętając o dodaniu oleju roślinnego, aby zapobiec ich przypaleniu. Zagnieć ciasto z mąki, tłuczonych ziemniaków i jajka. Wyłóż pergaminem pojemnik do zapiekania.

Do jego środka równomiernie przełóż zagniecioną wcześniej masę, zostawiając w środku małe wgłębienie. W powstałym wgłębieniu umieść mięso, dodaj grzyby i dopraw całość pieprzem i solą. Całość przykryj folią i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

W czasie gdy nasza zapiekanka jest w piekarniku, zetrzyj ser na grubych oczkach. Następnie wyjmij danie z piekarnika i posyp je serem. Piecz całość jeszcze 10-15 minut.

Zapiekanka sama w sobie jest bardzo smaczna i sycąca. Aby podkreślić jej smak możesz na koniec dodać posiekane zioła. Smacznego!

Czytaj dalej