Obierz i pokrój ziemniaki na kawałki, a następnie wrzuć je do garnka z zimną wodą. Gotuj przez około 15 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę. Zmiażdż 5 ząbków czosnku. Odcedź ugotowane ziemniaki i dodaj kawałek masła. Ugnieć ziemniaki na gładkie puree.
Do tłuczonych ziemniaków dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę, czosnek, starty ser oraz posiekaną dymkę. Dobrze wymieszaj. Dodaj jajko, sól, pieprz oraz mąkę do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Nasmaruj ręce olejem i formuj z masy ziemniaczanej małe kotleciki. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.