Jednym z nich jest klasyczne połączenie z cebulką. Recepturę na proste, szybkie i tanie ziemniaki z cebulką otrzymałam od jednej znajomej kucharki. Może je przyrządzić każdy z nas niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych.
Przed gotowaniem należy przygotować wszystkie składniki ze względu na bardzo szybkie wykonanie potrawy. Posiekać paprykę w drobną kostkę. Marchew i ziemniaki zetrzeć na specjalnej tarce w cienkie, długie paseczki. Cebulę pokroić w plastry i podzielić na pierścienie.
Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Podsmażyć przez klika minut aż do zarumienienia. Dodać marchew i smażyć kolejne 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnie dodać ziemniaki i smażyć przez ok. 5 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać paprykę. Całość mieszać i smażyć przez kilka minut.
Przyprawić do smaku słodką papryką w proszku, sosem sojowym, octem i pieprzem. Tak przyrządzoną potrawę przykryć pokrywką i odstawić na kolejne kilka minut.