Napewno przypadną Ci do gustu ziemniaki z grzybami w rękawie.

Jeżeli szukamy przepisu na proste i smaczne danie, ziemniaki z grzybami w rękawie na pewno przypadną nam do gustu.

Jest to posiłek, który nie wymaga smażenia, dlatego też nie używa się do jego przyrządzenia zbyt dużej ilości zbędnego tłuszczu. Dlatego danie nie jest zbyt kaloryczne, a doskonale zaspokaja głód oraz zachwyca smakiem. Ziemniaki z grzybami to danie odpowiednie także dla wegan.

Do jego przygotowania potrzebujemy około 1 kilogram ziemniaków, 400 gram grzybów, jedną dużą marchewkę, kilka ząbków czosnku oraz koperek – może być zarówno świeży, jak i suszony. Ziemniaki należy obrać ze skórki i pokroić w malutkie kawałeczki.

Grzyby umyć, obrać te, które tego wymagają, pokroić oraz dołożyć do pokrojonych ziemniaków. Marchewkę można pokroić w pierścienie, czosnek pokroić w średniej wielkości kawałki oraz posiekać czosnek.

Po zmieszaniu wszystkich składników można dla smaku dodać nieco soli, pieprzu, ulubionych roślinnych przypraw i kropelkę oleju roślinnego. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rękaw z wszystkimi składnikami wewnątrz wkłada się do piekarnika nagrzanego na 200 stopni oraz piecze przez około godzinę.

Gotowa potrawa ma bardzo delikatny smak, ziemniaki i grzyby zachwycają podniebienie swoją miękkością, posiłek jest sycący i będzie smakować całej rodzinie. Smacznego!