Jest to posiłek, który nie wymaga smażenia, dlatego też nie używa się do jego przyrządzenia zbyt dużej ilości zbędnego tłuszczu. Dlatego danie nie jest zbyt kaloryczne, a doskonale zaspokaja głód oraz zachwyca smakiem. Ziemniaki z grzybami to danie odpowiednie także dla wegan.
Do jego przygotowania potrzebujemy około 1 kilogram ziemniaków, 400 gram grzybów, jedną dużą marchewkę, kilka ząbków czosnku oraz koperek – może być zarówno świeży, jak i suszony. Ziemniaki należy obrać ze skórki i pokroić w malutkie kawałeczki.
Grzyby umyć, obrać te, które tego wymagają, pokroić oraz dołożyć do pokrojonych ziemniaków. Marchewkę można pokroić w pierścienie, czosnek pokroić w średniej wielkości kawałki oraz posiekać czosnek.
Po zmieszaniu wszystkich składników można dla smaku dodać nieco soli, pieprzu, ulubionych roślinnych przypraw i kropelkę oleju roślinnego. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rękaw z wszystkimi składnikami wewnątrz wkłada się do piekarnika nagrzanego na 200 stopni oraz piecze przez około godzinę.