Tak dobrych jeszcze nie jadłaś – Pieczone ziemniaki w rękawie – robię prawie co każdą niedzielę.

Ziemniaki są jednym z tych składników, których najczęściej używamy w naszej kuchni. Przygotowujemy je na wiele różnych sposobów, zarówno jako główne danie, jak i dodatek do mięsa czy zupy.

Dzisiaj mam dla ciebie naprawdę nowatorskie rozwiązanie, które jest nie tylko smaczne, ale także szybkie w przygotowaniu. Ten przepis maksymalnie oszczędzi ci roboty i sprawi, że nie będziesz musiała poświęcić wiele czasu na sprzątanie po gotowaniu.

Moją dzisiejszą propozycją są ziemniaki pieczone z czosnkiem w rękawie. Koniecznie wypróbuj przepis i sprawdź, jakie są pyszne i soczyste.

Wymagane składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • czosnek – 2 lub 3 ząbki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki
  • pieprz
  • ulubione przyprawy do pieczonych ziemniaków
  • rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:

Umyj ziemniaki i obierz je. Jeżeli są młode, to możesz upiec je ze skórką. Większe bulwy pokrój na kawałki. Pokrojone warzywa przekłuj w losowych miejscach.

Na desce do krojenia posiekaj pietruszkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do dużej miski dodaj przygotowany czosnek, pietruszkę, przyprawy, sól oraz pieprz. Dolej także trzy łyżki oliwy z oliwek, a całość wymieszaj.

Całą mieszankę dodaj do ziemniaków i ponownie wymieszaj. Do rękawa do pieczenia wrzuć wszystkie ziemniaki i zrób w nim kilka niewielkich otworów. Nastaw piekarnik na 180 lub 200 stopni. Weź blachę do pieczenia, połóż na niej rękaw z ziemniakami i wstaw ją do piekarnika. Piecz ziemniaki mniej więcej 50 minut.

Po minionym czasie możesz wyjąć potrawę i jej skosztować. Smacznego!