Oryginalny, unikalny przepis. Zimowa przekąska z cukinii – zawsze w robię więcej słoików bo znikają moment.

W sezonie letnim cukinia jest wręcz rozchwytywana – nic dziwnego, z tego pysznego i uniwersalnego warzywa można stworzyć cuda, zadowalając kubki smakowe niemal każdego. Kiedy jednak przychodzi zima, nie mamy do niej tak łatwego dostępu.

Tutaj z pomocą przychodzi prosty przepis na smaczną przekąskę z cukinii, która przygotowana z powszechnie dostępnych i goszczących w prawie każdym domu składników, świetnie sprawdzi się zimą, zachowując dla nas wszystkie atuty tego warzywa.

Składniki:

  • 1.5kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 20g natki pietruszki
  • 1 sztuka ostrej papryczki chilli
  • 120ml octu
  • 120ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki stołowe cukru

Z podanych ilości składników powinniśmy otrzymać dwa półlitrowe słoiki przetworu.

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie umyj i pokrój w drobną kosteczkę, a następnie umieść w dużej, głębokiej misce. Do miski z warzywem dodaj sól, cukier, olej słonecznikowy oraz pieprz. Czosnek rozgnieć za pomocą praski prosto do miski.

Papryczkę chilli pokrój w pierścienie, a natkę pietruszki drobno posiekaj, po czym oba dodaj do reszty składników znajdujących się już w misce. Wszystko zalej octem, dokładnie wymieszaj zawartość miski i odstaw na około 3 godziny.

Przygotuj dwa dokładnie umyte, półlitrowe słoiki. Po upłynięciu trzech godzin od zalania warzyw, umieść je w słoikach (niezwykle ważnym jest, aby cukinię przelać do słoików wraz z zalewą i sokiem, który puściła). Słoiki zakręć i umieść je w naczyniu z ciepłą wodą (np. garnku).

Dno tego naczynia wyłóż ręcznikiem kuchennym. Wszystko gotuj około 8 minut od rozpoczęcia wrzenia wody. Następnie upewnij się, że słoiki z warzywami zostały dobrze zakręcone (to bardzo ważne, aby nasze przetwory się nie zepsuły) i odstaw je do góry dnem.

Poczekaj aż ostygną. Gotowe – możesz skosztować swojej pysznej przekąski, lub zachować ją w spiżarni do zimy.