Uwielbiam te naleśniki z ziołami – bez mleka i kefiru. Sprawdzony przepis

Dziś podam Wam przepis na wyjątkowe naleśniki, do których przygotowania zamiast mleka czy kefiru użyjemy wody.

Można je podawać zarówno z słonym, jak i słodkim nadzieniem. Świeże zioła sprawią, że naleśniki będą aromatyczne, a także nadadzą im doskonałego wyglądu.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 600 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki posiekanych ziół (Twoich ulubionych)

Sposób przygotowania

Do ubitych jajek dodaj pół litra wody, Cukier, sól i sodę. Całość jeszcze raz ubij. W wodzie, która Ci pozostała, rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw na bok.

Do masy jajecznej przy pomocy sitka wsyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj (ciasto nie może mieć grudek). Po dwudziestu minutach do ciasta dołóż posiekane zioła i kwasek cytrynowy. Całość wymieszaj mikserem.

Naleśniki smaż po obu stronach na rozgrzanej patelni, póki się nie zarumienią. Podawaj z nadzieniem lub bez, wedle uznania. Smacznego!