Doskonały pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Odkryj sekret udanych zrazów z mięsa mielonego.

Odkryj sekret udanych zrazów z mięsa mielonego. Doskonały pomysł na niedzielny obiad i nie tylko.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • duża cebula
  • jajko
  • boczek ok. 15 dkg
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • gotowy sos pieczeniowy ciemny.

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy z posiekaną niecałą cebulą, doprawiamy sola i pieprzem. Do przygotowanej masy dodajemy jajko. Gdy przygotowane mięso za bardzo klei się do rąk, możemy dosypać odrobinę bułki tartej. Formujemy placki grubości jednego centymetra.

Pozostałą cebulę, pokrojone ogórki kiszone, boczek kroimy w kostkę i układamy na placku. Posypujemy sola i pieprzem. Mięsny placek zwijamy w formę zraza, obtaczamy w bułce i smażymy. Tak przygotowane mięso zalewamy wodą, do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i całość gotujemy około 30 minut.

Ten czas można poświęcić na przygotowanie sosu. Jeżeli jest to sos z torebki, to po rozprowadzeniu mieszanki w zimnej wodzie wlewamy do gotujących się zrazów i jeszcze raz mięso z sosem należy zagotować.

Tak przygotowane zrazy to klasyczny pomysł na rodzinny obiad. Podane z ziemniakami i buraczkami czerwonymi zachwycą domowników. A wykonanie tak proste, jak bułka z masłem!