Spróbuj z tego przepisu, a nie pożałujesz – Zrazy z przepisu mojej babci. Ich smak powala na kolana.

Jest mnóstwo sposobów i przepisów na zrazy. Ludzie często zamieniają nawet wieprzowinę – z której robi się oryginalne zrazy na inne rodzaje mięs. Zrazy z naszego przepisu z pewnością przypadną Wam to gustu i będziecie powtarzać to danie bardzo często.

Składniki:

  • Wieprzowina 500g;
  • Kiszone ogórki 2,3 sztuki;
  • Twardy ser około 100-130 g;
  • Sok z cytryny – 2 łyżki;
  • Sól i pieprz ( ewentualnie inne według uznania).

Przygotowanie:

Zawsze zaczynamy od umycia, obrania, pokrojenia – ogólnie przygotowania wszystkich składników. Mięso należy pokroić na plastry o grubości około 1.5 cm i utłuc na cieniutkie kotlety. Następnie doprawiamy je pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (sól zostaw na później). Odstawiamy na chwilę aby przesiąkły przyprawami.

Jeśli chcesz aby twoje zrazy były kruche i miękkie – namocz je w mleko. Ułatwi Ci to również rozbijanie kotletów. Kolejnym trikiem kulinarnym jest namoczenie zrazów w soku z kiszonym ogórków – co najmniej godzinę. To też sprawi, że mięso stanie się kruche ale dodatkowo lekko przesiąknie smakiem kiszonych ogórków co podbije smak zrazów.

NIE MIESZAJ OBU SPOSOBÓW : W czasie kiedy mięso leży w przyprawach, możesz przygotować ogórki i ser. Każdego ogórka kroimy na ćwiartki a ser w cienkie słupki i posypujemy solą – przed zawinięciem.

Zawijanie i spinanie wykałaczkami:

Zawijanie zrazów jak i innych rolad, zawsze przynosi lekki dreszczyk emocji i wzbudza w niektórych niepokój. To nic strasznego! Przygotowane kotlety, wraz z zawartością ogórka i sera, zawijamy od krótszego boku do krótszego boku. To sprawi, że zrazy będą wyglądać apetycznie i łatwiej będzie nam nimi zapanować na patelni.

Jeśli boisz się, że samo spięcie wykałaczkami nie pomoże, zawiń swoje zrazy nitką (pamiętaj jednak, aby nie zrobić tego zbyt mocno, gdyż nie będą ładnie wyglądać po usmażeniu).

Usmaż mięso z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie przejmuj się tym, że może być surowe w środku, gdyż po wstępnej obróbce termicznej należy włożyć zrazy do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach przez około 12 minut. Dodatki możesz dobrać wedle swojego gustu.

Smacznego!