Pyszne dietetyczne sałatki, które możesz jeść zamiast obiadu. Jem nawet po 21 i dalej chudnę

Odchudzasz się i brak Ci pomysłów na lekkie, ale zarazem smaczne posiłki? To bardzo ważne, aby stosowana przez nas dieta była smaczna, a zarazem bogata w składniki odżywcze.

Tylko wtedy mamy szansę osiągnąć z nią prawdziwy sukces. Odchudzając się, warto postawić na lekkie sałatki. Mają mnóstwo zalet! Są niskokaloryczne, smaczne, sycące, do tego pełne warzyw. Poznaj poniższe przepisy i wzbogać swój jadłospis!

Sałatka z dressigiem z musztardy

Składniki:

  • 260 g liści sałaty,
  • 3 pomidory średniej wielkości,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki,
  • pół pęczka kolendry,
  • pół pęczka pietruszki,
  • 1/4 opakowania dużego jogurtu naturalnego,
  • łyżka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g twardego sera,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie: Umyj sałatę, zioła i warzywa. Pokrój w kostkę warzywa, posiekaj zioła. Ser zetrzyj na tarce. Jogurt wymieszaj z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub posiekanym. Połącz wszystkie składniki, a następnie przypraw.

 Sałatka z kurczakiem i sosem sojowym

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • 100 g sałaty,
  • łyżka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy do smaku.

Przygotowanie: Zamarynuj pokrojonego kurczaka w sosie sojowym z czosnkiem. Po 20 minutach usmaż mięso. Pokrój warzywa, a sałatę porwij na drobne kawałki. Połącz wszystkie składniki, przypraw do smaku.

Sałatka z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 pomidory,
  • puszka fasoli,
  • 2 ogórki,
  • cebula,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Pokrój warzywa na małe kawałki, dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i fasolę. Udekoruj cebulą, a następnie polej sokiem z cytryny i oliwą, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj sałatkę dokładnie przed podaniem.

Sałatka z oliwkami i kurczakiem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 3/4 ogórki,
  • 5/8 oliwek,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: zetrzyj jabłka, pokrój warzywa. Pierś z kurczaka ugotuj, następnie posiekaj mięso. Wymieszaj wszystkie produkty. Dodaj jogurt i przyprawy.

Fit sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • ogórek,
  • papryka,
  • pomidor,
  • pół puszki kukurydzy,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • pół pęczku koperku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Pokrój warzywa w kostkę. Kurczaka ugotuj na parze, a następnie posiekaj. Dodaj kukurydzę, koperek, jogurt naturalny oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.

Sałatka z kapustą i jabłkiem

Składniki:

  • jabłko,
  • pół główki kapusty,
  • puszka kukurydzy z puszki,
  • marchewka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy – sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Obierz i pokój jabłko. Zetrzyj kapustę i marchewkę. Dodaj kukurydzę. Na koniec polej sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

Sałatka z łososiem wędzonym/pieczonym

  • 250 gramów łososia,
  • 150 gramów liści sałaty,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek,
  • 20 g musztardy francuskiej Dijon,
  • 20 g miodu,
  • 20 g sosu sojowego,
  • 20 g oliwy z oliwek,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Podrzyj liście sałaty, pokrój wszystkie warzywa. Wymieszaj w głębokiej salaterce. W innym naczyniu wymieszaj: sos sojowy, musztardę, miód, oliwę z oliwek. Dopraw wedle uznania. Potnij łososia na małe kawałki, a następnie smaż na odrobinie oliwy. Dodaj łososia do miski z warzywami. Całość polej uprzednio przygotowanym dressingiem.