Prosty i szybki makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam.

Makowiec z twarogiem to połączenie kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Jednakże to ciasto jest na tyle smaczne i łatwe w wykonaniu, że dzięki prostym składnikom można przygotować je o każdej możliwej porze. Ważne jest to, że każdy poradzi sobie z jego wykonaniem i nie jest ono zbyt pracochłonne czy też czasochłonne.

Swoim wyglądem zachwyci ono niejednego gościa lub domownika podczas spotkania przy filiżance kawy czy też herbaty. To pomysł na pyszny deser.

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej,
  • 90 g masła,
  • odrobina soli,
  • 80 g cukru kryształu.

Składniki na nadzienie:

  • 450 ml mleka,
  • 90 g cukru kryształu,
  • 60 g masła,
  • 100 g maku,
  • 90 g kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • odrobina soli,
  • 150 g sera twarogowego.

Sposób przygotowania: