Pyszne, chrupkie ciasto od teściowej. Ciasto „Zemsta Teściowej” – najsłodsza zemsta, jaką kiedykolwiek widziano.

Ciasto „Zemsta Teściowej” – najsłodsza zemsta, jaką kiedykolwiek widziano.

Ciasto „Zemsta Teściowej” to prawdziwa bomba smakowa. Jest ono połączeniem chrupkości, słodyczy oraz dla przełamania kwaskowatego smaku. Uwieńczeniem smakowym jest nutka orzeźwienia, którą niesie warstwa wiśniowa.

Kruchutkie ciasto, beza migdałowa, śmietanowa pianka delikatna jak puch i galaretkowa masa z wiśni to cała „zemsta”, którą każdy zapamięta na długo. Sprawdźmy jak krok po kroku wykonać ten smakowity deser.

Składniki na kruche ciasto:

  • 5 żółtek,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 200 g margaryny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. cukru pudru.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • dodatkowo około 150 g płatków migdałowych.

Składniki na masę wiśniową:

  • 400 g drylowanych wiśni mrożonych,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 szkl. soku wiśniowego (można zastąpić sokiem wiśniowym w ilości 5 łyżek),
  • 2 szkl. gorącej wody.

Składniki na masę śmietanową:

  • 0,5 l śmietanki kremówki,
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 0,5 szkl. cukru pudru.

Przygotowanie: