Możesz przyrządzić pyszną, chrupiącą cukinię bez konieczności smażenia – to najlepsza cukinia, jaką kiedykolwiek jadłam. W sam raz na przyjęcie

To jest danie, które pokochają miłośnicy cukinii. Choć nie jest smażone, nadal jest pyszne i chrupiące.

Doskonały smak i aromat zawdzięcza połączeniu czosnku i sera, którymi cukinia została otoczona przed pieczeniem.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 filiżanka parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano
  • Świeża bazylia
  • Sól do smaku

Sos:

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • kolendra
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj i osusz. Następnie pokrój w cienkie plasterki.

W misce połącz parmezan, bułkę tartą i suszone oregano.

Wymieszaj ze sobą posiekaną świeżą bazylię, rozgnieciony czosnek lub drobno posiekany czosnek.

Ułóż plastry cukinii z jednej strony i posmaruj oliwą z oliwek z drugiej.

Umieść kawałki w mieszance, posmarowaną stroną do góry. Delikatnie docisnąć.

Nałóż oliwę z oliwek na drugą stronę włosów, a następnie pokryj je.

Upiecz warzywa w naczyniu do zapiekania przez około 15 minut w temperaturze 200° Celsjusza.

Połącz wszystkie składniki sosu w misce. Cukinie podawaj z sosem czosnkowym i jogurtem. Smacznego!