Robię często do kawy to pyszne ciasto. Chwilka roboty ta pyszność gotowa. Nie wymaga pieczenia.

Herbatniki lub krakersy przekładamy do blendera z nożami. Dodajemy orzechy i bakalie. Wszystko razem dokładnie blendujemy.

Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy dobrze składniki by powstała płynna czekoladowa masa. Czekoladową masę przelewamy do rozdrobnionych wcześniej składników i wszystko dokładnie mieszamy.

Żelatynę przekładamy do małej miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok do napęcznienia. W innej misce ubijamy śmietankę 30% z cukrem. Do ubitej śmietanki dodajemy twarożek i wszystko miksujemy do połączenia składników.

Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. Dodajemy do niej stopniowo masę śmietanowo-serową. 1 łyżką, mieszamy. Kolejna łyżka i znów mieszamy. Tak powstałą mieszankę dodajemy do reszty masy śmietanowo-serowej i wszystko dokładnie miksujemy. Ważne, by nie powstały nam grudki

Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Teraz naprzemiennie wykładamy składniki. Najpierw warstwa masy herbatnikowej, potem śmietankowo-serowej itd. Najważniejsze by zakończyć na masie herbatnikowej. Warstwy powinny mieć około 0,5 cm.