Przepis na pyszną cukinię w sosie pomidorowym – robię zawsze więcej słoików bo smakuje obłędnie.

Słoiki przemyj sodą oczyszczoną i wypłucz pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój w plastry grubości 8 cm. W każdym ze słoików umieść po 1 parasolu kopru, 1 liściu porzeczki i wiśni, 1 ząbku czosnku, po 3 groszku ziela angielskiego oraz kilka kawałeczków ostrej papryki, wcześniej pokrojonej.

Cukinię postaraj się ułożyć w słoiku jak najciaśniej. Zalej całość wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.

Gdy słoiki będą stały, przygotuj marynatę. 800 wody zagotuj z cukrem oraz solą. Dodaj przecier pomidorowy i musztardę w proszku. Całość wymieszaj i zagotuj. Wodę ze słoików odlej i dodaj po 1 łyżce octu do każdego z nich. Zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki wysterylizowanymi oraz gorącymi pokrywkami i natychmiast odwróć je dnem do góry. Następnie owiń je kocem i odstaw na około 2 dni. Smacznego!

Koniecznie spróbuj zrobić przepyszną sałatkę z cukinii na zimę. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste i przyjemne. Lekko pikantna przystawka z cukinii dobrze pasuje do duszonych ziemniaków, ryżu czy makaronu.

Czytaj dalej