Słoiki przemyj sodą oczyszczoną i wypłucz pod bieżącą wodą. Cukinię pokrój w plastry grubości 8 cm. W każdym ze słoików umieść po 1 parasolu kopru, 1 liściu porzeczki i wiśni, 1 ząbku czosnku, po 3 groszku ziela angielskiego oraz kilka kawałeczków ostrej papryki, wcześniej pokrojonej.
Cukinię postaraj się ułożyć w słoiku jak najciaśniej. Zalej całość wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.
Gdy słoiki będą stały, przygotuj marynatę. 800 wody zagotuj z cukrem oraz solą. Dodaj przecier pomidorowy i musztardę w proszku. Całość wymieszaj i zagotuj. Wodę ze słoików odlej i dodaj po 1 łyżce octu do każdego z nich. Zalej gorącą marynatą.
Zakręć słoiki wysterylizowanymi oraz gorącymi pokrywkami i natychmiast odwróć je dnem do góry. Następnie owiń je kocem i odstaw na około 2 dni. Smacznego!