Babciny sposób na przechowywanie czosnku, aby nie gnił i nie kiełkował. Ten sposób stosuję od lat

W kuchni wschodniej i słowiańskiej czosnek króluje jako składnik. Dodaje się go do sosów, zup, mięs czy ziemniaków.

Jedzenie czosnku niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i są one znane już od wielu lat. Oprócz tego dodaje potrawom aromatycznego smaku. Jest to także jeden z łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziemy w kuchni. Nie każdy natomiast wie, jak poprawnie przechowywać czosnek.

Przechowywanie czosnku to sprawa delikatna. W odpowiednich warunkach może on nawet przetrwać nawet aż do następnego sezonu. W innym wypadku zacznie kiełkować albo zgnije.  Czosnek magazynuje w sobie ogromną ilość składników odżywczych, co pozwala mu szybko zacząć kiełkowanie.

Gdy tylko zobaczysz, że czosnek w Twojej kuchni zaczął kiełkować, wiedz że zawartość jego witamin zaczyna spadać. Zostaje on pozbawiony smaku oraz może się szybciej zepsuć.  Zanim umieścisz go w spiżarni, należy go starannie posortować oraz wyrzucić wszystkie spleśniałe i kiełkujące ząbki.

Przechowywanie starym sposobem