Babciny sposób na przechowywanie czosnku, aby nie gnił i nie kiełkował. Ten sposób stosuję od lat

W kuchni wschodniej i słowiańskiej czosnek króluje jako składnik. Dodaje się go do sosów, zup, mięs czy ziemniaków.

Jedzenie czosnku niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i są one znane już od wielu lat. Oprócz tego dodaje potrawom aromatycznego smaku. Jest to także jeden z łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziemy w kuchni. Nie każdy natomiast wie, jak poprawnie przechowywać czosnek.

Przechowywanie czosnku to sprawa delikatna. W odpowiednich warunkach może on nawet przetrwać nawet aż do następnego sezonu. W innym wypadku zacznie kiełkować albo zgnije.  Czosnek magazynuje w sobie ogromną ilość składników odżywczych, co pozwala mu szybko zacząć kiełkowanie.

Gdy tylko zobaczysz, że czosnek w Twojej kuchni zaczął kiełkować, wiedz że zawartość jego witamin zaczyna spadać. Zostaje on pozbawiony smaku oraz może się szybciej zepsuć.  Zanim umieścisz go w spiżarni, należy go starannie posortować oraz wyrzucić wszystkie spleśniałe i kiełkujące ząbki.

Przechowywanie starym sposobem

Przed wynalezieniem lodówek główki czosnku splatano w tzw. warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy bądź na strychu.  Czosnek w warkoczu może być przechowywany przez wiele miesięcy, bez zmartwienia o kiełkowanie.

Co natomiast w przypadku jeśli domowe warunki nie sprzyjają przechowywaniu czosnku w domu w taki sposób?

Podpal korzenie

Świeżo zebrany, lub kupiony w sklepie czosnek zawsze ma korzenie. Nie widać ich na pierwszy rzut oka, ale to właśnie one są odpowiedzialne za to czy czosnek wykiełkuje. Podpalić je możesz za pomocą zapałek, palnika lub zapalniczki. Dzięki temu uchronisz czosnek przed utratą wartości odżywczych i nie tylko.

Zakop w soli

Do tej metody potrzebny będzie około 3 litrowy słoik, albo pudełko o podobnych wymiarach. Poukładaj naprzemiennie warstwy soli, wraz z główkami czosnku a następnie zamknij szczelnie naczynie. Tak przechowywane warzywa pozostaną świeższe przez dłuższy czas.

Innym, równie skutecznym sposobem na uratowanie czosnku przed wilgocią jest użycie zboża, mąki, trocin czy popiołu w miejsce soli. Należy jednak pamiętać, że górna warstwa wybranego produktu musi mieć grubość około 2 cm.

Stopiona parafina

Przez długi czas metoda ta była stosowana w sklepach z warzywami. Świeżo zebrany czosnek był natychmiast zanurzany w stopionej parafinie. Zakonserwowany w taki sposób nie psuł się przez bardzo długi czas.