Już wiem co jutro zrobię do kawy – Ciasto „Czułość” bez pieczenia.

W dzisiejszych czasach mamy tak wiele obowiązków, że nie zawsze mamy ochotę na przygotowywanie trudnych, wymagających dużo pracy ciast.

Z ratunkiem przychodzą nam ciasta bez pieczenia, które możemy robić w międzyczasie. Dzisiaj mam dla ciebie propozycję o pięknej nazwie „Czułość” – to ciasto jest tak pyszne i łatwe w przygotowaniu, że w przygotowaniach mogą pomagać ci nawet dzieci.

Koniecznie wypróbuj przepis i zachwyć swoich domowników. Przepis możesz modyfikować według swoich preferencji – jeśli chcesz, to dodaj ulubione owoce, orzechy, cukier puder czy czekoladę.

Lista niezbędnych składników:

  • 3 jaja kurze
  • 200 g masła
  • 200 g herbatników
  • 250 g skondensowanego mleka
  • 400 ml mleka krowiego
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki potrzebne do przygotowania polewy:

  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 4 łyżki stołowe mleka
  • 4 łyżki stołowe kakao

Sposób wykonania:

Wbij wszystkie jajka do garnka i ubij je. Do jajek dodaj cukier waniliowy, mleko skondensowane, wlej także 400 ml mleka krowiego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Postaw garnek na kuchence, włącz wolny ogień i powoli zagotuj mieszankę. Gdy krem się zagotuje, zdejmuj go z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Do osobnego, małego rondelka wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania polewy. Całość wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę bez żadnych grudek.

Wstaw rondel na ogień i powoli podgrzewaj, by uzyskać polewę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć je do miski i lekko ubij z pomocą miksera. Do ubitego masła wlej przygotowany wcześniej krem, a następnie zmiksuj całość. Przygotuj sobie formę na ciasto i wyłóż ją specjalnym papierem. Na samym dnie ułóż warstwę z herbatników.

Następnie wylej na nie powstały krem i stwórz kolejną warstwę z ciastek. Proces powtarzaj tak długo, aż nie zabraknie ci herbatników lub kremu. Na sam koniec polej ciasto przygotowaną polewą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Twoje pyszne ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Smacznego!