Jedz barszcz i chudnij. Oto instrukcja od dietetyczki oraz przepis na dietę barszczową

  • 1 cebula 
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka 
  • 1 burak 
  • 1 papryka 
  • 1 łodyga selera 
  • pół główki kapusty 
  • 2-3 pasty pomidorowe 
  • olej słonecznikowy 
  • 14 szklanek przegotowanej wody 
  • Przyprawy – sól i pieprz 
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

Najważniejsze – wszystko odpowiednio umyć i obrać co się da – cebula, marchewka, burak i seler. Następnie pokroić w plastry oraz przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach. 

Teraz czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy przygotowane warzywa oraz pastę z pomidorów.  W tym samym czasie możemy zając się gotowaniem cukinii i kapusty. Umyte i posiekane warzywa wkładamy do garnka, przykrywamy wodą z solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, po czym przekładamy na patelnie, kontynuując smażenie wraz ze wcześniejszymi składnikami. Pamiętaj, aby wszystko idealnie przyprawić i wymieszać. 

Smaczny i pożywny tydzień z burakiem: