Dietetyczna zupa „Odporność plus” – jedz ją aby stracić kilka kg w 4 tygodnie.

Diety oparte na zupach coraz bardziej zyskują na popularności, a skoro są polecane przez tak wiele osób to ciężko wątpić w ich skuteczność.

Dodatkowo nie wymagają one wyczerpujących ćwiczeń, ani drastycznego ograniczania liczby spożywanych posiłków. Nadal spożywa się zalecane 5 posiłków dziennie, z czego od 1 do 3 stanowią zupy. Diety odchudzające oparte na zupach dzielą się na trzy rodzaje. Zupę można spożywać raz dziennie, tuż przed snem, przez cały okres diety jeść tylko zupy lub przez kilka dni jeść zupy dietetyczne, codziennie inną.

Należy też pamiętać o tym, żeby odpowiednio rozplanować swoją dietę. W trakcie diety nie wolno spożywać chleba, ani ziemniaków i powinno się zrezygnować ze słodyczy, alkoholu i słodkich napojów. Trzeba też ograniczyć ilość nabiału – jogurty i kefiry można jeść w ilości nie większej niż 200 ml dziennie, a twaróg jedynie 3-4 razy w tygodniu.

Decydując się na włączenie do diety węglowodanów, na przykład w postaci płatków zbożowych, należy je spożywać tylko rano. Należy za to przyjmować jak największe ilości białka – m.in. chudego mięsa, roślin strączkowych, jaj oraz warzyw.

Aby uniknąć monotonii zaleca się nie jeść tej samej zupy dłużej niż przez 2 dni z rzędu. Pomimo, że zupy są płynne i same w sobie nawadniają organizm, nie wolno zapominać o tym, żeby przyjmować codziennie także 1-2 litry wody.

Ilość zasad Cię przeraża?

W dalszej części artykułu poznasz przepis na dietetyczną zupę „Odporność Plus”, która spełnia wszystkie warunki diety opartej na zupach i będzie idealnym elementem dietetycznego jadłospisu! Zawiera ona niewiele kalorii.

Przy dużej ilości niezbędnych składników odżywczych oraz zgodnie z opisanymi zasadami nie zawiera ziemniaków, za to opiera się głównie na chudym mięsie i niskokalorycznych warzywach. Jednocześnie dietetyczna zupa jest bardzo smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1,5 do 2l wody
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 300 g brokułów
  • 1 korzeń selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • świeże zioła
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Myjemy i kroimy w kostkę filet z kurczaka, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, będzie on stanowił mięsną bazę naszej zupy. W trakcie gotowania mięsa obieramy i myjemy przygotowane warzywa, marchewkę ścieramy, a pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy je go garnka z mięsnym wywarem i gotujemy około 5-10 minut, do czasu kiedy seler zmięknie. Następnie dodajemy olej, a gdy zupa się zagotuje doprawiamy ją imbirem i świeżymi ziołami.

Smacznego!