Kilka praktycznych wskazówek na duszoną kapuste – co zrobić, aby była smaczna i soczysta.

Duszona kapusta – co zrobić, aby była smaczna? Podstawowe wskazówki.

Duszona kapusta to z pewnością danie, które znajdziemy w każdym polskim domu. Jest to tradycyjna potrawa i większość kobiet, w szczególności nasze babcie znają przepis na nią. Do jej zrobienia wybieramy zazwyczaj czerwoną lub białą kapustę. Czasem jest podawana jako jedno, osobne danie, a czasem stanowi dodatek do obiadu.

Duszona kapusta jest bardzo zdrowa dla naszego ciała. Jedzenie jej poprawia nasz układ odpornościowy i nerwowy, wyrównuje poziom cholesterolu oraz dostarcza inne pierwiastki naszemu organizmowi. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, o których powinniśmy pamiętać przy przygotowaniu jej.

Biała kapusta. 

Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jej wygląd. Powinna mieć zielone liście i być twarda, to gwarantuje pomyślność naszego dania.

Na samym początku posiekajmy cebulę i marchewkę, a potem powinniśmy podsmażyć je na patelni, do uzyskania złotej barwy. Zazwyczaj trwa to około 5 minut. Następnie pokrójmy kapustę i dodajmy ją do warzyw znajdujących się na patelni.

Podsmażmy chwilkę, a potem dodajmy niewielką ilość wody i pomidorów. Kapusta powinna dusić się około 40 minut, zaś młoda kapusta do 15 minut. W zależność od naszej woli możemy podać duszoną kapustę na zimno lub na ciepło.

Czerwona kapusta. 

Wybierając tej rodzaj kapusty musimy brać również pod uwagę jej świeżość i tym razem fioletowe liście. Czerwona kapusta może być duszona bez dodatku innych warzyw. Musimy na samym początku ją posiekać, dodać sól, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową, dodać kilka łyżek octu i troszeczkę oleju. Możesz dodać inne rzeczy, nawet takie jak cukier w zależności od naszego uznania.

Czasem osoby przyrządzające kapustę nie solą jej na początku tylko 10 minut przed końcem. Pamiętaj o tym, SMACZNEGO!