Kilka praktycznych wskazówek na duszoną kapuste – co zrobić, aby była smaczna i soczysta.

Biała kapusta. 

Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jej wygląd. Powinna mieć zielone liście i być twarda, to gwarantuje pomyślność naszego dania.

Na samym początku posiekajmy cebulę i marchewkę, a potem powinniśmy podsmażyć je na patelni, do uzyskania złotej barwy. Zazwyczaj trwa to około 5 minut. Następnie pokrójmy kapustę i dodajmy ją do warzyw znajdujących się na patelni.

Podsmażmy chwilkę, a potem dodajmy niewielką ilość wody i pomidorów. Kapusta powinna dusić się około 40 minut, zaś młoda kapusta do 15 minut. W zależność od naszej woli możemy podać duszoną kapustę na zimno lub na ciepło.

Czerwona kapusta. 

Wybierając tej rodzaj kapusty musimy brać również pod uwagę jej świeżość i tym razem fioletowe liście. Czerwona kapusta może być duszona bez dodatku innych warzyw. Musimy na samym początku ją posiekać, dodać sól, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową, dodać kilka łyżek octu i troszeczkę oleju. Możesz dodać inne rzeczy, nawet takie jak cukier w zależności od naszego uznania.

Czasem osoby przyrządzające kapustę nie solą jej na początku tylko 10 minut przed końcem. Pamiętaj o tym, SMACZNEGO!

Czytaj dalej