W każdym przepisie aromat i smak jest po prostu boski. Mistrzowskie przepisy na duszoną kapustę.

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i niezwykle odżywczych warzyw. Może być spożywana na surowo, gotowana, smażona oraz kiszona. Jednym z ciekawych pomysłów na przygotowanie kapusty jest jej duszenie.

Dziś pokażemy Ci kilka przepisów na duszoną kapustę z różnymi dodatkami.

Duszona kapusta z kiełbasą i szynką

Składniki:

  • 700 gramów białej kapusty,
  • 100 gramów wędzonej szynki,
  • 250 gramów kiełbasy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę posiekać, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Kiełbasę pokroić w paski o długości ok. 5 cm.

Olej rozgrzać w garnku lub na patelni i lekko podsmażyć na nim kiełbasę. Wyjąć na talerz i odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na tym samym oleju przez ok. 5 minut.

Dodawać porcjami kapustę, czekając, aż poprzednia część zmięknie. Dodać liście laurowe i gotować całość przez następne 5 minut. Mieszać co kilkanaście sekund.

Wlać wodę, dodać posiekaną paprykę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do zmiękczenia. Kilka minut przed końcem gotowania dodać czarny pieprz, przecier pomidorowy, sól, koperek, cukier, kiełbaski i pokrojoną w paski szynkę. Podawać na gorąco. Smacznego!

Duszona kapusta czerwona

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6-8 goździków,
  • 1 szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Głowę kapusty przeciąć na pół. Usunąć zewnętrzne liście i wyciąć łodygę. Poszatkować. W rondlu rozpuścić masło. Włożyć kapustę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 2 godziny.

Co kilkanaście minut mieszać kapustę. Posolić i popieprzyć do smaku wedle uznania. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i doprowadzić do wrzenia. W ten sposób gotować jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Gotowanie można przedłużyć w celu odparowania nadmiernej ilości soku.

Pikantna duszona kapusta w piwie

Składniki:

  • 500 gramów białej kapusty,
  • 230 gramów mostka wołowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 250 ml piwa,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę posiekać, cebulę pokroić w piórka, a jabłka w plasterki. Pokrojony w cienkie paski mostek wołowy usmażyć na patelni, aby wytopić z niego tłuszcz. Wyjąć i odsączyć. Na rondlu rozpuścić masło, dodać kapustę, cebulę i jabłka. Smażyć przez ok. 2-3 minuty.

Wlać piwo, ocet i dodać przyprawy. Przykryć pokrywką i gotować przez godzinę, aż do zmiękczenia kapusty. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać usmażone mięso wołowe i wymieszać.

Mamy nadzieję, że wybrałeś już swój ulubiony przepis na kapustę duszoną! Koniecznie daj nam znać w komentarzu! Smacznego!