Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i niezwykle odżywczych warzyw. Może być spożywana na surowo, gotowana, smażona oraz kiszona. Jednym z ciekawych pomysłów na przygotowanie kapusty jest jej duszenie.
Kapustę posiekać, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Kiełbasę pokroić w paski o długości ok. 5 cm. Olej rozgrzać w garnku lub na patelni i lekko podsmażyć na nim kiełbasę. Wyjąć na talerz i odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na tym samym oleju przez ok. 5 minut.
Dodawać porcjami kapustę, czekając, aż poprzednia część zmięknie. Dodać liście laurowe i gotować całość przez następne 5 minut. Mieszać co kilkanaście sekund.
Wlać wodę, dodać posiekaną paprykę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do zmiękczenia. Kilka minut przed końcem gotowania dodać czarny pieprz, przecier pomidorowy, sól, koperek, cukier, kiełbaski i pokrojoną w paski szynkę. Podawać na gorąco. Smacznego!