W każdym przepisie aromat i smak jest po prostu boski. Mistrzowskie przepisy na duszoną kapustę.

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i niezwykle odżywczych warzyw. Może być spożywana na surowo, gotowana, smażona oraz kiszona. Jednym z ciekawych pomysłów na przygotowanie kapusty jest jej duszenie.

Dziś pokażemy Ci kilka przepisów na duszoną kapustę z różnymi dodatkami.

Duszona kapusta z kiełbasą i szynką

Składniki:

  • 700 gramów białej kapusty,
  • 100 gramów wędzonej szynki,
  • 250 gramów kiełbasy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku,
  • pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę posiekać, posolić i odstawić na ok. 10 minut. Kiełbasę pokroić w paski o długości ok. 5 cm. Olej rozgrzać w garnku lub na patelni i lekko podsmażyć na nim kiełbasę. Wyjąć na talerz i odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na tym samym oleju przez ok. 5 minut.

Dodawać porcjami kapustę, czekając, aż poprzednia część zmięknie. Dodać liście laurowe i gotować całość przez następne 5 minut. Mieszać co kilkanaście sekund.

Wlać wodę, dodać posiekaną paprykę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do zmiękczenia. Kilka minut przed końcem gotowania dodać czarny pieprz, przecier pomidorowy, sól, koperek, cukier, kiełbaski i pokrojoną w paski szynkę. Podawać na gorąco. Smacznego!

Duszona kapusta czerwona