W każdym przepisie aromat i smak jest po prostu boski. Mistrzowskie przepisy na duszoną kapustę.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml octu jabłkowego,
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6-8 goździków,
  • 1 szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

Głowę kapusty przeciąć na pół. Usunąć zewnętrzne liście i wyciąć łodygę. Poszatkować. W rondlu rozpuścić masło. Włożyć kapustę i wymieszać. Dodać pozostałe składniki, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 2 godziny.

Co kilkanaście minut mieszać kapustę. Posolić i popieprzyć do smaku wedle uznania. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i doprowadzić do wrzenia. W ten sposób gotować jeszcze przez kolejne 2-3 minuty. Gotowanie można przedłużyć w celu odparowania nadmiernej ilości soku.

Pikantna duszona kapusta w piwie

Składniki:

  • 500 gramów białej kapusty,
  • 230 gramów mostka wołowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 250 ml piwa,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Kapustę posiekać, cebulę pokroić w piórka, a jabłka w plasterki. Pokrojony w cienkie paski mostek wołowy usmażyć na patelni, aby wytopić z niego tłuszcz. Wyjąć i odsączyć. Na rondlu rozpuścić masło, dodać kapustę, cebulę i jabłka. Smażyć przez ok. 2-3 minuty.

Wlać piwo, ocet i dodać przyprawy. Przykryć pokrywką i gotować przez godzinę, aż do zmiękczenia kapusty. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać usmażone mięso wołowe i wymieszać.

Mamy nadzieję, że wybrałeś już swój ulubiony przepis na kapustę duszoną! Koniecznie daj nam znać w komentarzu! Smacznego!

Czytaj dalej