Wychodzi przepysznie. W 3 dni zrób tą kiszoną kapustę – Zaskoczę Cie tym przepisem.

Wystarczą tylko trzy dni, abyś przygotowała kapustę kiszoną w słoiku inaczej mówiąc moc witamin! Po tych trzech dniach będzie to twój słoik zdrowia, który jak się okazuje jest nie tylko pożyteczny dla naszego zdrowia, ale również smaczny.

Kapusta kiszona wcale nie kosztuje bardzo dużo, a jest pełna witamin niezbędnych dla naszego zdrowia. Główną witaminą, którą zawiera jest niezbędna witamina C. Kiszona kapusta może sprawić, że zwiększy się nasza odporność, dlatego warto ją robić i podawać całej rodzinie.

Szczególnie ważne jest to w okresach jesienno-zimowych, kiedy nie trudno o infekcję. Kolejną zaletą kiszonej kapusty jest wzmacnianie naczyń krwionośnych. Dzienną dawką kwasu askorbinowego, którą powinien spożyć dorosły człowiek jest 100 mg. W 100 gramach kiszonej kapusty znajduję się aż 70 mg, czyli prawie dzienna norma.

Kiszona kapusta zawiera wiele potrzebnych i wzmacniających nasz organizm składników dlatego warto poświęcić czas i ją przygotować. Wiemy już, że zawiera witaminę C, ale tych witamin jest w kapuście kiszonej zdecydowanie więcej, a są to następujące witaminy:  B1,A,B2,E,PP,K,H,U. 

Jak widać kapusta ma bardzo bogaty skład, który może poprawić odporność naszego organizmu. Poniżej przedstawię przepis na kapustę kiszoną, Zrób go i ciesz się codziennie mocą witamin ze słoika! Postaraj się zjeść 100 gramów każdego dnia i zapomnij o przeziębieniach.

Składniki: 

  • słoik 3 l (1 sztuka)
  • 3 sztuki liści laurowych
  • 1 marchewka
  • 2,5 kg świeżej kapusty
  • 0,5  wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie: 

Na początku przygotuj solankę. Doprowadź do wrzenia 0,5 l wody, dodaj 2 łyżki soli. Wymieszaj i doprowadź do ponownego wrzenia, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Kiedy solanka się studzi, posiekaj kapustę na małe kawałki, a marchewkę pokrój w paski. Przygotuj słoik i na samym jego dnie połóż liście laurowe. Na nie ułóż warstwę kapusty, a na nią marchew. Takimi warstwami wyłóż cały słoik.

Mniej więcej w połowie warstw połóż znowu liście laurowe i to samo, gdy słoik będzie już wypełniony. Kiedy wszystko znajdzie się już w słoiku należy to ugnieść możesz to zrobić ręką lub dowolnym przedmiotem np. drewnianą łyżką.

Kolejnym krokiem, który należy wykonać jest zalanie kapusty wystudzoną solanką i ponowne ubicie kapusty. Tak przygotowany słoik z kapustą pozostaw na dwa dni do kiszenia w temperaturze pokojowej.

Słoik możesz włożyć do większego naczynia, ponieważ podczas procesu fermentacji solanka może wydostawać się ze słoika. Co jakiś czas zamieszaj kapustę. Po upływie dwóch dni należy zamknąć słoik pokrywą i odstawić do lodówki na jeden dzień.

To cały przepis na pełny słoik witamin w trzy dni. Smacznego !