Kapusta kiszona wcale nie kosztuje bardzo dużo, a jest pełna witamin niezbędnych dla naszego zdrowia. Główną witaminą, którą zawiera jest niezbędna witamina C. Kiszona kapusta może sprawić, że zwiększy się nasza odporność, dlatego warto ją robić i podawać całej rodzinie.
Szczególnie ważne jest to w okresach jesienno-zimowych, kiedy nie trudno o infekcję. Kolejną zaletą kiszonej kapusty jest wzmacnianie naczyń krwionośnych. Dzienną dawką kwasu askorbinowego, którą powinien spożyć dorosły człowiek jest 100 mg. W 100 gramach kiszonej kapusty znajduję się aż 70 mg, czyli prawie dzienna norma.
Kiszona kapusta zawiera wiele potrzebnych i wzmacniających nasz organizm składników dlatego warto poświęcić czas i ją przygotować. Wiemy już, że zawiera witaminę C, ale tych witamin jest w kapuście kiszonej zdecydowanie więcej, a są to następujące witaminy: B1,A,B2,E,PP,K,H,U.
Jak widać kapusta ma bardzo bogaty skład, który może poprawić odporność naszego organizmu. Poniżej przedstawię przepis na kapustę kiszoną, Zrób go i ciesz się codziennie mocą witamin ze słoika! Postaraj się zjeść 100 gramów każdego dnia i zapomnij o przeziębieniach.