Wychodzi przepysznie. W 3 dni zrób tą kiszoną kapustę – Zaskoczę Cie tym przepisem.

Na początku przygotuj solankę. Doprowadź do wrzenia 0,5 l wody, dodaj 2 łyżki soli. Wymieszaj i doprowadź do ponownego wrzenia, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Kiedy solanka się studzi, posiekaj kapustę na małe kawałki, a marchewkę pokrój w paski. Przygotuj słoik i na samym jego dnie połóż liście laurowe. Na nie ułóż warstwę kapusty, a na nią marchew. Takimi warstwami wyłóż cały słoik.

Mniej więcej w połowie warstw połóż znowu liście laurowe i to samo, gdy słoik będzie już wypełniony. Kiedy wszystko znajdzie się już w słoiku należy to ugnieść możesz to zrobić ręką lub dowolnym przedmiotem np. drewnianą łyżką.

Kolejnym krokiem, który należy wykonać jest zalanie kapusty wystudzoną solanką i ponowne ubicie kapusty. Tak przygotowany słoik z kapustą pozostaw na dwa dni do kiszenia w temperaturze pokojowej.

Słoik możesz włożyć do większego naczynia, ponieważ podczas procesu fermentacji solanka może wydostawać się ze słoika. Co jakiś czas zamieszaj kapustę. Po upływie dwóch dni należy zamknąć słoik pokrywą i odstawić do lodówki na jeden dzień.

To cały przepis na pełny słoik witamin w trzy dni. Smacznego !

Czytaj dalej