Proste w wykonaniu, pyszne i efektowne ciasto. Zakochacie się w nim – Ciasto Paul Robeson.

Deser przedstawiony w niniejszym przepisie to łatwa i efektowna propozycja dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w wypiekach.

Wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach czy przyjęciach. Ciasto nazwane zostało na cześć piosenkarza Paula Robesona, szczycącego się niesamowitym i cenionym przez wielu barytonem. Ciasto idealnie łączy smaki – czekolady, orzechów i delikatnego, lekko kwaskowatego kremu.

Ciekawostką jest, że każdy z elementów wypieku symbolizuje coś związanego z gwiazdą, której zawdzięcza oryginalną nazwę. Ciasto jest czekoladowe co odpowiada kolorowi skóry mężczyzny, biały krem – ukazuje jego promienny, niemal filmowy uśmiech, zaś polewa – piękne loki piosenkarza.

Przed przystąpieniem do przygotowań przypominamy iż każdy ze składników powinien być w temperaturze, oprócz śmietany, którą wyjmujemy z lodówki tuż przed przystąpieniem do ubijania.

Pyszne ciasto Robesona

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 30dag mąki pszennej
  • 20dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1dag cukru wanilinowego
  • 8dag cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 8dag masła
  • 2 jajka
  • 250ml kefiru
  • 60dag kwaśnej śmietany (18%)

Sposób przygotowania: