Proste w wykonaniu, pyszne i efektowne ciasto. Zakochacie się w nim – Ciasto Paul Robeson.

Przystępujemy do przygotowań – w dużej misce mieszamy część sypką czyli przesianą mąkę, kakao oraz sodę. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem wanilinowym i cukrem zwykłym. W małym garnuszku roztapiamy masło (nie zalecamy zastępowania go margaryną) i ostrożnie dodajemy do „części mokrej” składników. Do mieszania używamy trzepaczki.

Do części mokrej dodajemy także kefir i ponownie mieszamy za pomocą miksera. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji łączymy ją z częścią „sypką” składników. Przygotowujemy formę do pieczenia (wymiary do 25cm) wykładając ją papierem do pieczenia i lekko natłuszczając olejem.

Do blaszki wlewamy ciasto i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Od wystudzonego biszkoptu odkrajamy górę (około 2 cm) i drobno siekamy. Pozostałą część kroimy na trzy równe plastry. Mając ciasto gotowe możemy przystąpić do przygotowania kremu. W tym celu ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy do niej drobno posiekane orzechy i mieszamy.

Każdy z plastrów biszkoptu przekładamy kremem. Pokrywamy nim również górę i boki ciasta. Całość posypujemy wcześniej przygotowanym, posiekanym plastrem biszkoptu.

Ciekawy efekt daje również dodatkowe udekorowanie przysmaku siekanymi orzechami, startą na tarce czekoladą lub wiśniami kandyzowanymi. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej