Przygotuj w ten sposób marynowane mięso z cebulką. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil

Wieprzowina to mięso, które najczęściej spożywa się smażone, upieczone, a niekiedy także duszone. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości lub rodzinę poznaj przepis na wieprzowinę gotowaną. Jej niesamowity smak i aromat sprawi, że jeszcze nie raz wrócisz do tego sposobu na przygotowanie wieprzowiny.

Tajemnicą smaku tej potrawy jest jej wyśmienita marynata. Ten przepis, z pewnością, okaże się łatwy nawet dla amatorów gotowania. Istotne jest jednak, by przygotować to danie odpowiednio wcześniej, aby mięso miało wystarczającą ilość czasu na wchłonięcie smaku dołączonych przypraw.

Zaprezentowany tutaj przepis jest również alternatywą do przygotowania wołowiny. Przyprawy można łatwo zastępować, jeśli masz ochotę, zamień kolendrę na natkę pietruszki, bazylię, koperek lub inne ulubione zioła.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny
  • 3 sztuki cebuli
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 sztuka papryki chilli
  • 1 pęczek kolendry
  • 4 sztuki goździków
  • 2 liście laurowe
  • 3 sztuki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 90 ml soku z cytryny
  • pieprz czarny mielony

Mięso umieść w garnku wrzącej wody, dodaj do niego ziarenka pieprzu, goździki, liście laurowe oraz całą cebulę. Gotuj mięso na średnim ogniu przez około 30 minut.