Od teraz tylko tak przygotowuje kotleciki z kurczaka – Marynowanie ich w jajku i mące to już przeszłość

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych panierowanych kotletów? Spradź nasz przepis i przekonaj się że ta odsłona kurczaka jest o wiele szybsza i równie smaczna!

Kurczak to delikatne mięso, z którego możemy stworzyć naprawdę ogrom różnorodnych dań, w zależności od użytych przypraw możemy tworzyć dania od kuchni polskiej do kuchni orientalnej. Najbardziej znaną i lubianą w Polsce, i nie tylko, potrawą z kurczaka są.

Tradycyjne panierowane kotlety w mące, jajku oraz bułce. Niestety to danie pochłania bardzo dużą ilość czasu, więc warto wypróbować ten zamiennik! Na tę chwilę możesz pożegnać się z rękoma w panierce, ponieważ ten przepis zagości na Twoim talerzu na stałe!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • piersi z kurczaka – 4 sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • musztarda – 40 g
  • miód – 40 g
  • olej słonecznikowy – 30 ml
  • mielona papryka, sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem będzie obranie czosnku, przeciśnięcie go przez praskę oraz umieszczenie w misce wraz z olejem, miodem oraz musztardą.

Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Piersi musimy osuszyć, delikatnie rozbić oraz przekroić wzdłuż na plastry.

Następnie łączymy naszą marynatę z mięsem, odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej lodówka) na co najmniej 2 godziny.

Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, mięso równo rozłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, najlepiej zalewając je resztą marynaty.  Pieczemy około 40 minut i możemy zachwycać się tym smakiem!