Zapiekanka z piekarnika to najlepsza opcja na szybki i łatwy posiłek.

Kto nie chciałby przygotować obiadu w mniej niż 20 minut? Możesz przygotować kolację prosto z piekarnika. Jest to szybki przepis, który pozwoli Ci uzyskać pyszne danie.

To danie można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, które masz w lodówce. Możesz użyć wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Dzięki sposobowi gotowania nasze mięso będzie kruche i miękkie.

Do przygotowania mięsa z ziemniakami lub serem potrzebne są następujące składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 700 g mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Do smaku dodać mielony czarny pieprz, sól i olej słonecznikowy

Zanim zaczniesz przygotowywać danie, pokrój mięso na cienkie plastry. Aby mięso nie rozpryskiwało się podczas rozbijania, przykryj je folią spożywczą. Posól i popieprz obie strony mięsa.

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciśnij sok z utartych ziemniaków i dodaj do masy sól.

Ziemniaki rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej posmarować olejem słonecznikowym. Następnie ułożyć pokrojoną w półkrążki cebulę. Następnie ułożyć warstwę mięsa. Rozłożyć je równomiernie.

Przygotować sos, ścierając twardy ser na tarce o dużych oczkach. Ser należy wymieszać z musztardą, białym jogurtem i majonezem. Rozprowadź sos równomiernie na wierzchu mięsa.

Naczynie można przykryć folią lub papierem pergaminowym.

Na około 20 minut wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach zdjąć folię i przykryć papierem pergaminowym. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Nasze danie jest teraz gotowe.

Sosu można używać również do dań zapiekanych. Smacznego!