Z tego przepisu powstaje wyjątkowy jogurt, który nie jest sztucznie wytwarzany, jak wiele produktów sklepowych.

Jogurty można uznać za jeden z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych produktów spożywczych.

Okazuje się, że jogurty owocowe mogą zawierać cukier i pulpy owocowe. Dlatego wiele osób kupuje jogurty naturalne. Okazuje się, że jogurty naturalne mogą również zawierać niepożądane produkty. Może to być mleko w proszku, śmietana lub inne niepożądane produkty.

Jogurt naturalny, który robimy sami, jest najlepszy. Potrzebne jest tylko mleko i drożdże. Możemy być też pewni, że nie będzie zawierał żadnych domieszek. Choć w sklepach można kupić specjalne jogurtownice, to można go również przygotować w zwykłym rondelku. W ten sposób otrzymamy produkt o gęstej konsystencji i neutralnym smaku.

Jak go przygotować?

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe drożdży
  • 5 litrów mleka

Jogurt można zrobić z każdego rodzaju mleka, nawet kupionego w sklepie. Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku. Gotuj je przez 15 minut, a następnie wyłącz ogień. Pozostawić mleko w słoikach do ostygnięcia na około 45 minut.

Z każdego słoika należy odjąć łyżeczkę mleka i umieścić ją w osobnym pojemniku. Następnie dodajemy drożdże. Wymieszaj mleko z drożdżami, aż do ich rozpuszczenia.

Następnie dodać mieszaninę po równo do każdego słoika. Następnie przykryć słoiki ręcznikami z gazety i nałożyć na nie pokrywki.

Nie muszą być one szczelnie zamknięte, ale wszystkie słoiki należy przykryć kocem. Przykryj je kocem na noc w temperaturze pokojowej. Jogurt można podawać następnego dnia. Gotowy produkt przechowuj w lodówce.

Domowy jogurt można podawać z płatkami zbożowymi, musli i miodem.