Pierogi z twarogiem, które nie wymagają mąki, są najłatwiejsze. Ciasto jest łatwe do zrobienia i nie wymaga ugniatania.

Lepienie pierogów może zająć dużo czasu. Dobrą alternatywą są pierogi leniwe z kaszy manny. Są one szybkie i łatwe do zrobienia, ponieważ nie wymagają wyrabiania ciasta. Warto spróbować!

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 6 łyżek semoliny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 25g masła
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie:

 

Zawiń twaróg w gazę i zamknij ją. Poczekać, aż cały płyn zostanie odsączony.

Gdy twaróg będzie już gotowy, dodaj do miski jajka, cukier waniliowy i kaszę mannę. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 5-10 minut.

Rozłóż przygotowane ciasto równomiernie na płaskiej powierzchni, na grubość ok. 1,5-2 cm. Zagotuj wodę i posól ją, czekając. Gdy woda się zagotuje, włóż do wrzącej wody kawałki ciasta oddzielone łyżką.

Po ponownym zagotowaniu wody gotuj leniweis przez 1,5 minuty.

Następnie przełożyć je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Łopatką polewamy je masłem i podajemy. Możesz też zastąpić masło kwaśną śmietaną. Będzie się ona dobrze komponować z leniwymi.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz semoliny, możesz zastąpić ją mąką pszenną. Konsystencja ciasta nie będzie tak delikatna. Smacznego!