Schab, por, pieczarki, ser i to pyszne danie ląduje na stole – Najpyszniejsze roladki jakie dotychczas jadłam.
Pierwszym, najważniejszym krokiem jest dokładne obranie warzyw i umycie ich wraz z mięsem pod zimną wodą. Gotowe? Działajmy. Zajmijmy się najpierw schabem. Umyty schab połóż na desce i przygotuj plastry o grubości około 1.5 cm. Mięso należy rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem.
Jeśli chcesz aby twój schab był bardziej kruchy i miękki, pokrojone plastry namocz minimum godzinę wcześniej w mleku. Do rozgrzanego oleju dołóż 2 łyżki masła. Zmniejsz ogień i dorzuć czosnek. Pilnuj goi często mieszaj aby się nie przypalił – to sprawi, że stanie się gorzki.
Kiedy czosnek zrobi się rumiany – zeszkli się, możesz dorzucić pora pokrojonego w cienkie plastry. Po 10 minutach smażenia składników na wolnym ogniu – odstaw patelnie na bok aby wystygło. Czas kiedy stygnie nasz farsz wykorzystaj na przygotowanie sera – zetrzyj go na tarce o małych oczkach.
Farsz wystygł? Ser starty? Przyprawione kotlety czekają?
Gdy już ser jest przygotowany – połącz go z przestudzonym porem – powstał nam farsz do nadziania roladek. Możemy go przełożyć na w wcześniej przygotowane, rozbite plastry schabu. Mięso zawijaj w rulony i spinaj wykałaczkami aby nie rozwinęły się podczas smażenia.
Smaż na złocisty kolor. Jeśli nie wiesz jak zabrać się za zawijanie roladek, zacznij je zwijać od krótszego boku do krótszego. W ten sposób uzyskasz ładne, kształtne roladki, a nie wielkie kulfony mięsne.
Spinanie wykałaczkami też nie jest trudne, wystarczy albo wbić pionowo wykałaczki w miejscu gdzie jest koniec naszego mięsa. Drugim sposobem jest spinanie wykałaczkami w taki sposób w jaki cerujemy ubrania – trzeba to zrobić stanowczo ale nie zbyt mocno aby nie złamać wykałaczki.
Czas na sos serowo-pieczarkowy!
Pieczarki pokrój – nie muszą być drobno rozdrobione, bo zmniejszą swoją objętość podczas smażenia (całość i tak na końcu zblendujemy). Pieczarki smażymy na łyżce masła. Gdy będą gotowe, dolej odrobinę wody i wrzuć kostkę serka topionego.
Całość przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe – zblenduj całość. Dzięki temu uzyskasz kremowy sos. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego podsmażone roladki i zalej je przygotowanym sosem.