Rumuńskie gołąbki – sprawdzony przepis, spraw, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Wbrew pozorom gołąbki są znane nie tylko Polsce. Przyrządza się je w wielu krajach i w każdym są przyrządzane w nieco inny sposób, dzięki czemu smakują inaczej.

Dziś zapoznamy się z krewnymi naszych gołąbków z Rumunii. Jest to oczywiście potrawa mięsna. Najlepiej będzie dodać do nich mieloną wieprzowinę lub wołowinę. Można również podążać za przykładem rumuńskich kucharzy i gospodyń, mianowicie dodać też kurczaka lub indyka i połączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa. Robiąc to tracimy jednak pewność, że gołąbki będą soczyste.

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100g ryżu
  • pół szklanki wody
  • pieprz i sól do smaku

Składniki na sos do gołąbków:

  • 100g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • pęczek świeżej pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

Kapustę wkładamy do mikrofalówki na 7-10 min uprzednio usuwając z niej głąb. Po upływie tego czasu opłukujemy kapustę w zimnej wodzie. Dzięki tym czynnościom powinno być teraz bardzo łatwo oddzielić liście.  Ryż gotujemy na półtwardo